Historia krówek

Kto z nas nie lubi krówek? To chyba jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy, które doceniane są również poza granicami naszego kraju. W naszej Cukierni „Alicja” przygotowujemy dla Klientów wyśmienite krówki już od lat. Skąd jednak wzięły się krówki?

Krówki, które nazywane są też pomadkami lub ciągutkami mlecznymi znanymi za granicą jako cream fudge, można zakupić obecnie w praktycznie każdym sklepie – nie można ich pomylić z niczym innym, nawet z masą krówkową! Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wyjątkowemu smakowi oraz konsystencji, ponieważ w środku są ciągliwe i lepkie, natomiast z zewnątrz kruche, co jest wynikiem procesu krystalizacji cukru zachodzącego podczas ich przechowywania.

Krówki Różne Smaki Alicja

Tradycyjnie krówki produkuje się z mleka, cukru oraz masła, ale w sprzedaży dostępne są także krówki z dodatkami, na przykład o smakach:

  • kawowym,
  • czekoladowym
  • sezamowym
  • makowym
  • miodowym
  • czy kokosowym

– mogą Państwo wypróbować je razem z naszą Cukiernią „Alicja”, ponieważ także posiadamy je w swojej ofercie.

Skąd wzięły się krówki?

 

Nie każdy wie, że krówki liczą sobie już blisko sto lat. Za „ojca” tych słodkości uznawany jest Feliks Pomorski, który technikę ich wytwarzania miał poznać w Żytomierzu od swojego wuja. Zaczął produkować krówki na skalę przemysłową w latach dwudziestych ubiegłego wieku w Poznaniu, gdzie znajdowała się jego fabryka słodyczy. To właśnie z tego okresu pochodzi również nazwa krówek, ponieważ były one pakowane w papierek z rysunkiem krowy.

Po wysiedleniu, jakie miało miejsce w okresie II wojny światowej, Feliks Pomorski założył kolejną fabrykę krówek w podwarszawskim Milanówku. Fabryka ta, niestety, spłonęła po wyzwoleniu, ale rodzina Pomorskich odbudowała ją i nadal prowadziła produkcję krówek.

Krówki o Smaku Kokosowym

W 1952 roku firma została upaństwowiona i zaliczona do struktur „Przemysłu Terenowego”, a następnie do „Zakładów 22 Lipca”, które zostały założone na bazie przedwojennych zakładów E. Wedel. Wówczas Feliks rozpoczął produkcję krówek w ogrodzie swojego domu w Milanówku. Potem przedsiębiorstwo przejął Leszek Pomorski, jego syn, a w następnej kolejności wnuk Piotr Pomorski, który działa w branży do dzisiaj.

Pyszne krówki od Cukierni „Alicja”!

Obecnie produkcją krówek zajmuje się wiele firm działających w całej Polsce. Receptura jest prosta, co przyczyniło się także do dużej popularności tych cukierków, jednak do wyprodukowania dobrych krówek, które będą idealnie kruche i ciągliwe, potrzeba wiedzy i doświadczenia, a także najlepszych składników.

Cukiernia Alicja – niezmienna jakość od lat

W naszej Cukierni „Alicja”, która została założona w 1984 roku w Żywcu, od lat produkujemy krówki według naszej tradycyjnej receptury. Dzięki temu zyskaliśmy sobie tak wielu zadowolonych Klientów z całej Polski, którzy wybierają nas regularnie i polecają innym. Oprócz krówek dla Klientów detalicznych przygotowaliśmy również ofertę krówek reklamowych, które kierujemy do firm chcących wyróżnić swoją ofertę poprzez wyśmienite słodycze reklamowe.

Zapraszamy Państwa serdecznie do bliższego zapoznania się z naszą pełną ofertą zaprezentowaną na stronie internetowej – w razie pytań pozostajemy także do dyspozycji i odpowiemy na nie wyczerpująco.

Czy wiesz, że? Cukiernia Alicja

Cukiernia Alicja wykonuje również torty na indywidualne zamówienie w dowolnych kształtach i smakach.

Cream Fudge | Krówki | Masa Krówkowa |